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Mrs Grace Perez-Navarro 
Deputy Director 
OECD Centre for Tax Policy and Administration (CTPA) 
2, rue André Pascal 
75016 Paris 
FRANCE 
 
 

 
Brussels, 9 February 2012 

 
 
Dear Mrs Perez-Navarro, 
 
Re:  EBIT Comments on the OECD's Discussion Draft on the "Interpretation and Application 

of Article 5 (Permanent Establishment) of the OECD Model Tax Convention" 

This letter sets out the comments and concerns of the European Business Initiative on 
Taxation (EBIT)

1
 on the OECD's Discussion Draft on the "Interpretation and Application of 

Article 5 (Permanent Establishment) of the OECD Model Tax Convention" 

EBIT considers this to be a very important topic for the business community and therefore we 
welcome this opportunity to provide our comments on the Discussion Draft. 

EBIT wishes to commend the OECD for its work so far. However, EBIT considers that there 
are a few major concerns which should be addressed and modified by the OECD. These 
concerns are explained in more detail below.  

In developing this submission, EBIT has relied more on the practical and daily experience of 
its members, who are experienced VPs tax and tax directors of multinational companies, than 
on a theoretical analysis. 

 

 Issue 4: Home office as PE (proposed new paragraphs 4.8 and 4.9) 

This would be the first OECD Model Commentary guidance on Home offices constituting 
PEs, and could potentially affect most multinational companies. Whilst the comments in 
proposed new paragraph 4.8 are arguably reasonable, including the question of whether 
the employer has required the employee to work from home, EBIT believes that there is 
no obvious logic apparent in the distinction drawn in paragraph 4.9 between the non-
resident consultant present for an extended period (undefined) in another state and 
working from a presumably temporary "home" (as opposed to a hotel) as a PE, and the 
cross-frontier worker performing most of their work from their home rather than in the 
office made available to them in the other state not being a PE. The consultant may well 
simply choose to work from home, rather than being required to do so by their customer, 
as compared with the employer in the other example. If this is the decisive criterion 
envisaged by WP1, then the comments in paragraph 4.9 do not necessarily follow.  

 

                                                      
1
 At the time of writing this submission, members of EBIT included: AIRBUS, BP, CATERPILLAR, 

EADS, GE, DEUTSCHE LUFTHANSA, INFORMA GROUP, MTU AERO ENGINES, NUTRECO, REED 

ELSEVIER, ROLLS-ROYCE, ROMPETROL GROUP, SAMSUNG ELECTRONICS, SES GLOBAL and 

TUPPERWARE. 
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 Issue 6: Time requirement for the existence of a PE (paragraph 6 of the 
Commentary) 
 
Paragraphs 6.1 and 6.2 propose exceptions to the general practice of Contracting States 
that, unless a place of business is maintained for six months or more, it does not 
constitute a PE. The two examples of annually recurrent 5 week presence at an 
international commercial fair, and the single four month operation of a restaurant in a 
house in connection with filming a film on location may of themselves not be of general 
application, but the carving out of exceptions from the current norm that places of 
business operated for less than six months don't constitute a PE is clearly a seriously 
unwelcome development as far as EBIT is concerned. What would be then be the 
minimum time threshold for a PE? To EBIT this proposed change appears to be hostage 
to fortune to source tax based countries, particularly in a year when the UN is renewing 
their Model Tax Convention 

 

 Issue 7: Presence of foreign enterprise's personnel in the host country (paragraph 
10 of the Commentary)  

 
Whilst the proposed changes to paragraph 10 regarding secondees are helpful, the 
comments in paragraph 44 are of concern. These relate to the situation where a 
secondee remains on their home country payroll (often for HR / benefits / compensation 
/ currency reasons) and the host company is charged on a cost plus basis. Paragraph 44 
mentions the possibility that this cost plus indicates that what the secondee is doing in 
the host country is not part of the host company's activity but rather part of the home 
company's activity, hence there is PE exposure. Reference is then made to the criteria in 
paragraphs 8.13-8.15 of the Model Commentary regarding the host state company being 
the "economic employer " for Article 15 183 day protection purposes to avoid a home 
state company PE in the host country. Whilst the changes are designed to be helpful, 
given the multiplicity of criteria in paragraphs 8.13-8.15, and the subjectivity sometimes 
involved e.g. who instructs the individual (matrix management), the outcome may not 
always be certain. In the worst case, this might leave MNCs with the choice of accepting  
a local "economic employer" and so host country taxation of secondees even where 
present for no more than 183 days in the host country or accepting a PE of the non-
resident company in the host state. 
 

 Issue 8: Main contractor subcontracting all aspects of a contract (paragraphs 10 
and 19 of the Commentary) 

 
EBIT believes that this should surely be dealt with under the dependent agency type PE 
rule rather than deeming the subcontractor(s) to be a PE of the non-resident main 
contractor. Also, this "principle" of deeming a third party subcontractor to be a new type 
of PE of the main contractor could be extended to other industries e.g. financial services 
regarding brokers acting for non-resident principals. EBIT believes this to be a very 
unhelpful proposal from the perspective of business. 

 

 Issue 14: Does a development property constitute a PE? (paragraph 22 of the 
Commentary) 
 
EBIT is of the opinion that the OECD’s analysis in paragraph 86 is surely incorrect in 
terms of interaction of treaty and domestic law. A domestic charge under the Business 
Profits Article 7 cannot be justified with respect to the host state being permitted to 
charge under the Capital Gains Article 13. EBIT would like to refer to the Malaysian High 
Court case of Euromedical Industries, in this respect, where in the absence of a PE, 
Malaysia's domestic withholding tax on technical assistance fees paid to a UK parent 
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was blocked (the fees being business profits for treaty purposes rather than royalties, 
but there being no Malaysian PE).  

 

 Issue 19: Meaning of "to conclude contracts in the name of the enterprise" 
(paragraph 32.1 of the Commentary) 

 
The proposed addition to paragraph 32.1 will expressly provide that a principal 
enterprise bound by a contract concluded by another person with a third party would not 
be protected from having a PE in the country of that other person merely by virtue of that 
other person not disclosing that it was acting for the principal enterprise in its dealings 
with the third party. This would in particular appear to be targeted at principals in 
commissionaire arrangements, but as it is worded it goes much wider than this, so the 
proposed clarification is not helpful according to EBIT, and the analysis is incomplete. 
The existence or otherwise of a PE should be with respect to all the facts and in 
particular the conduct of the parties, and it would be preferable if the revised 
commentary reflected this. 

EBIT would like to encourage the OECD in its consultation and hopes that the above 
concerns are helpful and are taken into account in your final report. EBIT looks forward to any 
further discussions in this respect. EBIT can be contacted through its Secretariat. 
 

Yours sincerely,  

The European Business Initiative on Taxation – February 2012 

 

 

Bob van der Made  

 

EBIT Secretariat 
 
PwC | EU Direct Tax Group 
Tel:  + 31 (0) 6 130 96 2 96 
Email: bob.van.der.made@nl.pwc.com 
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